Актрисата Наоми Харис, която изигра ролята на богинята Калипсо в „Карибски пирати”, води преговори за участие в следващия филм за Джеймс Бонд.

Все още не е ясно дали 34-годишната британска актриса ще получи ролята, но според западни таблоиди създателите на филма са потвърдили, че обмислят кандидатурата й.

Звездата на Наоми Харис изгрява с научната фантастика „28 дни по-късно” на Дани Бойл, където актрисата играе в една от главните роли. Чернокожата британка с ямайски корени става актриса още на 9-годишна възраст. За това отчасти заслуга има майка й, която е сценарист на телевизионни комедии. Наоми Харис завършва Кеймбридж, макар и с неохота, защото смята, че е много различна от типичните студенти в Кейбридж. В момента Харис работи с Дани Бойл за театрален спектакъл по „Франкещайн” в Кралския национален театър. Ролята, в която я познават най-много зрители по света, обаче си остава тази на вещицата Тиа Далма в „Карибски пирати”. Докато в „Сандъкът на мъртвеца” тя е второстепенен герой, в третия филм от поредицата – „На края на света” Харис е в една от главните роли.

Там виждаме и нейната трансформация от вещица в богиня на моретата и океаните. За своята работа в Америка Наоми казва: „Там това е преди всичко бизнес. А човекът е стока. Но въпреки това обичам тяхната нагласа, че всичко е възможно. Сигурна съм, че моята кариера щеше да се изчерпи ако бях останала във Великобритания. Тук просто няма достатъчно работа”.

Харис често защитава понякога пренебрегваната роля на жените в Холивуд. Според актрисата съвременното кино има нужда от повече жени сценаристи и режисьори. „Чела съм много сценарии и съм си казвала: Нито една жена не би казала това. Нито една не би се държала така. Жените са разделени на категории - или си майка, или си секс символ, или си кучка. Ако имаше повече жени сценаристки, киното щеше да дава една по-реалистична представа за себе си”, обяснява Харис. Въпреки това обаче тя е на път да попадне в една от най-клишираните категории – тази на момичетата на Бонд.

За титлата "момиче на Бонд" обаче се борят и други актриси, както и много модели. Според данни от израелски медии сред обсъжданите кандидатки е и манекенката Ести Гинсбург. 21-годишната модна икона стана известна през 2009 г. с критиките, които отправи към Бар Рафаели.