То е подписано от Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова, Тео Чепилов, Цонко Бумбалов и е изготвено в адвокатска кантора "Камбуров и съдружници". Петимата са категорични, че в резултат на тяхната творческа дейност са създадени библията на сериала "Под прикритие" и сценарият на първия сезон с 12 епизода. Маркова, Иванов, Кертова, Чепилов и Бумбалов и продецунта на първия сезон "Камера" ООД са сключили договор през 2010 година, според който те са отстъпили авторските си права за срок от 10 години.

"Към датата на настоящето писмо... 10-годишният срок е изтекъл, в резултата на което авторите са възстанови своя контрол", пише в писмото, адресирано до шефа на БНТ Емил Кошлуков и членовете на Управителния съвет на обществената медия, видя Hotnews.bg, който разполага с документа.

Сценаристите питат: "Как е възможно именно държавната телевизия да отпуска бюджет за проект с неуредени авторски права? Какво финансиране е отпуснато от БНТ? Защо се дават пари на проект, приключил преди 8 години, при това без конкурс?От кого е взето това решение и с какви мотиви?Кой стои зад допълнителното финансиране на сериала?Председателят на Филмаутор (организацията, която трябва да защитава авторските права) Виктор Божинов е обявен като режисьор на проекта. Това не компрометира ли дейността на Филмаутор като цяло?"

"С оглед публично заявените намерения на БНТ да продуцира нов, шести сезон на сериала "Под прикритие", което по същество представлява преработка на съществеващото произведение на Авторите, с настоящето ви уведомявам за тяхното категорично несъгласие БНТ да осъществува планираното последващо използване на техните авторски произведения по какъвто и да било начин, включително и чрез преработката им за целите на създаването на нов сезон на сериала. В случай, че ръководството на БНТ не се съобрази с настоящата изрична забрана, Авторите ще бъдат принудени да потърсят защита на своите авторски права пред компетентните административни и съдебни органи", завършва писмото.

Hotnews.bg припомня, че шести сезон с режисьор виктор Божинов и основен сценарист Ваня Николова трябва да се снима в края на лятото, а в него влиза и Юлиан Вергов. БНТ на специална пресконференция обави началото на новия сезон, но още тогава сценаристите и част от актьорски състав изказаха несъгласието си.