Преди седмица Дрейк пусна на страницата си в Instagram песента "Taylor Made Freestyle"- дисидентско парче, насочено към Кендрик Ламар, в което има стихове, създадени от софтуер с изкуствен интелект, имитиращи гласа на Шакур и Снуп Дог.

В писмо за прекратяване на действията, адвокат, който представлява имуществото на Шакур, поиска от Дрейк да премахне песента от всички платформи, където тя е публично достъпна. В писмото, изпратено в сряда, се посочва, че канадският рапър има срок до обяд в четвъртък да потвърди, че ще я премахне, в противен случай адвокатът ще "предприеме всички законови мерки" срещу него.

"Записът е не само грубо нарушение на публичността на Тупак и на законните права на наследството, но е и явна злоупотреба с наследството на един от най-великите хип-хоп изпълнители на всички времена", пише г-н Кинг. В песента генерираният от изкуствен интелект глас на Шакур призовава Ламар да отговори на предишния дисидентски трак на Дрейк за него, издаден няколко дни по-рано, като казва реплики като "Кендрик, имаме нужда от теб, спасителя на Западното крайбрежие. Изглеждаш малко нервен заради цялата публичност / Поискал си дим, сега изглежда си твърде зает за дим".

Адвокатът на семейството на Шакур иска и обезщетение, включващо всички печалби от записа, който до момента е публикуван само на страницата на Дрейк в Instagram, както и допълнително обезщетение за причинени значителни икономически и репутационни вреди.

В писмото се твърди, че недобросъвестното използване на образа на Шакур от страна на Дрейк нарушава правото на Шакур на публичност - право на интелектуална собственост, което защитава срещу незаконно присвояване на нечие име или образ. В песента е използван и генерираният от изкуствен интелект глас на известния рапър Снуп Дог. Снуп Дог публикува видео в историята си в Instagram малко след публикуването на дисидентската песен, в което казва: "Те какво направиха? Кога? Как... Какво става... Връщам се в леглото".

Използването на изкуствен интелект в музикалната индустрия е обект на тежки дебати от миналата година, когато собственият глас на Дрейк беше клониран заедно с The Weeknd от изпълнител, известен като Ghostwriter. Песента беше свалена от всички платформи малко след като беше пусната през април.