Съдебното дело, което примата на българската естрада Лили Иванова заведе срещу композитора Митко Щерев, ще бъде гледано през април. Певицата подаде иск за 10 000 лева за емоционални щети. Тя твърди, че музикантът е я обидил със своя статия, публикувана в известен жълт вестник и посветена на биографичната й книга „Истината", съобщава „Труд".

В четвъртък в съдебната зала се изправили Митко Щерев и адвокатът му Господин Атанасов срещу двамата защитници на поппримата Тихомир Янчев и Виктор Тотев. Лили Иванова обаче не се явила. Композиторът обяснил пред магистратите, че е бил предизвикан да напише материала заради нападките на певицата към семейството му в нейната книга.

"В статията действително написах, че Лили Иванова не може да чете ноти. Но в това няма нищо обидно", заявил Щерев. „Рей Чарлз и Стиви Уондър по обясними причини също не могат да четат ноти, но са звезди от световна величина. Седемдесет и пет процента от попфолк изпълнителите у нас не четат ноти, същото е и с тридесет и пет процента от поппевците у нас. За певеца най-важно е да има прекрасен глас, добра външност и Господ да го е надарил с обаятелност, за да влияе на публиката. Госпожа Иванова притежава и трите качества в изобилие", обяснил композиторът.

Той казал, че е написал някои неща, които могат да бъдат тълкувани по двусмислен начин. "Да, в статията казвам на едно място "И на 80 г. да станете, пак ще лъжете, защото у вас е закодирано", признал Митко Щерев и допълнил, че другото обидно нещо според Лили Иванова  в статията му е, че тя е пяла на плейбек.

"Никой не може да каже кога един изпълнител пее на пълен плейбек и кога на живо, когато не излиза с оркестър на сцената, а си пуска музика на запис. Затова попитах озвучителя на г-жа Иванова Ангел Попов "Когато чуете някоя певица в пиано бар, Вие можете ли да гарантирате, че не пее на пълен плейбек?" Той отвърна: "Не." Затова искам да кажа и на Лили Иванова, и на всички останали певци - ако искате да не се говори за вас, че не пеете на живо - тогава излизайте на сцена с контрабас, барабани и пиано, т.е. с истински бенд", отсякъл пред „Труд" Митко Щерев.