Попизпълнителят Миро "изби рибата" за пореден път, като покани световноизвестният хореограф Венол Кинг да постави танца в песента на България за Евровизия тази година "Ангел си ти".

Величието е работило със звезди от ранга на Принс, Майкъл Джексън, Роби Уилямс, Тина Търнър и Кайли Миноуг.

"Това, което постигнах с Кайли Миноуг, която имаше два леви крака, ще направя и с Миро", - заявява Кинг.

- Трябва да си в страшна форма за този конкурс... Как се поддържаш, намали ли цигарите?

- Честно ще ти кажа, минах на диета точно седем дни преди българския финал на Евровизия и оттогава не съм спирал да слабея. Диетата беше специална, в която ядеш през 2 часа и въпреки всичко сваляш. Аз свалих може би пет килограма. Това, което наистина ме смущава, ето в Гърция например беше топло , беше двайсет и няколко градуса, пих ледено студена вода и на следващия ден ме пресече. Това, ако си го позволя в Осло, не съм суеверен, но Господ да ме пази от това нещо. Това е сцена, на която се пее на живо и ти не може да си позволиш да излезеш и да не бъдеш в перфектна форма.

- Като цяло как се оценяваш физически в момента?

- Идеален съм! С изключение на това, че ми е запушен носът.

- Евровизия ли смяташ, че е най-големият ти успех?

- Сега ще ти разкажа нещо: Когато отвориха пликовете на 51-те музикални специалисти и болшинството бяха дали гласа си за мен да представям България на Евровизия, в същото време това не ме вълнуваше. Аз бях на телефона с един приятел, на който му казах, че няма да приема. Аз бях категоричен, че няма да приема. И тогава той ми каза нещо, което ме преобърна. Той ми каза: "Гледай сега, пич, човек един път в живота си трябва да направи нещо за страната си, без да го интересуват личните му работи". Този човек беше Мишо Михайлов. Аз му казах "Пич, няма да участвам!", той ми отвърна "Не пич, ще участваш заради страната си". Чест му прави, че той изостави собствените си планове и ние се превърнахме в един екип. Всъщност Евровизия ни събра.

- Хореографът на Кайли Миноуг, Роби Уилямс и още куп звезди поставя хореографията на "Ангел си ти". Как се намерихте с него и какви са резултатите от работата ви?

- Венол Кинг е един невероятен артист, артист от световна класа. Чувствам го изключително близък, защото от него струи много позитивна енергия. Дойде по наша покана в България, за да направи хореографията на "Ангел си ти", песента, която българите избраха да ни представя на Евровизия 2010.

Поканихме го и трябва да кажа, че мен лично хореографията ме зарежда. Това, което виждам, е основното, което търсихме в песента. Вече дори и не ми е нужно да пея думите, когато върви синбекът.

Той чува неща в аранжимента, които сме сложили, които дори аз съм забравил, че са там.
Хубаво е, когато работиш с душа, а не просто поставяш четирима танцьори, които танцуват около един певец.

- Как избрахте танцьорите, които участват в балета?

- Заедно с БНТ направихме нарочен конкурс за танцьори и беквокалисти. Всъщност това са същите младежи, с които излязох на финала, когато българите избраха с 48 процента "Ангел си ти". Всички са много млади, средната им възраст е 19 години. Един от тях е на 20 и той е най-големият.

През припевите на песента, аз имам чувството, че танцьорите през цялото време са във въздуха. Защото хореографията, която Кинг е направил, е толкова динамична, че много ми е трудно с думи да опиша нещо, което трябва да се види, за да се разбере.

Венол Кинг иска да направи така, че аз да изглеждам като секси ангел. Танцьорите около мен също ще изглеждат чисти и секси ангели, а сюжетът на хореографията пресъздава един прекрасен рай. Аз разпръсквам райски прах с истински ангелски крила. Всички ще бъдат с прозрачни бели дрехи, а аз ще съм облечен в бяло дълго прозрачно сако. За Венол Кинг единственият проблем е да ме накара малко да затанцувам. Мен ме притесняват всички движения.

- Впечатленията от първите задгранични турнета в подкрепа на българската песен?

- Бяхме на финалите на Украйна, бяхме на финалите на Гърция. Имахме участия, публиката ни хареса, радва ни се, обича ни, ще гласува за нас, това е много важно. Може би за първи път има такъв финал на Евровизия в България, на който да няма скандал. Може би хората даже скучаят.

В Украйна организацията беше невероятна, посрещнаха ни страхотно - Азърбайджан, Армения и Грузия мисля, че вече ни обичат. Техните представители дойдоха след това и ми казаха "Мислим, че знаем вече за коя песен ще гласуваме". Това звучи много нескромно, но е така.

източник: БЛИЦ/Антония Стоянова