Вие сте това, което ядете – звучи познато, нали? Това всъщност е и основният принцип на разделното хранене – една от най-популярните диети.

Освен това с него ще се чувствате добре, отслабвайки без досадните симптоми като постоянно чувство за глад, лошо настроение и шанс да съгрешите с нещо вредно.

Съвместимост на продуктите

Основният принцип на разделното хранене е в съвместимостта на продуктите - белтъците не трябва да се приемат заедно с въглехидратите. За да хапнете от едното, трябва да дадете на другото минимум 2 часа да се усвои. Например, ако изядете един плод 30 мин. преди основното хранене, той вече ще е преработен и усвоен от огранизма, но ако го хапнете след това, ще остане в стомаха ви, в следствие на което ще настъпи процес на гниене. Причината е в средата, която е необходима на стомаха – алкална за въглехидратите и кисела – за белтъчните храни.

Неутралните продукти

Към групата на белтъците спадат месото, рибата, яйцата, нискомаслените млечни продукти, бобовите храни, орехите. Продуктите, богати на въглехидрати, пък се състоят от хляб, брашно, макаронени изделия, картофи, захар. Има и трета, неутрална, група: животински мазнини, сметана, пълномаслени сирена, сушени и свежи плодове, зеленчуци. Законът на третата група гласи, че може да бъде комбинирана с другите две и спокойно можете да си хапвате пилешко със зелена салата например.

Несъчетаеми продукти

Изненадата е, че за бананите, пъпеша и динята няма съчетаемост – или ги хапвате самостоятелно и поне час преди ядене, или само си мислите за страхотните им вкус и аромат.

Термична обработка

Ако решите да дадете шанс на разделното хранене, трябва да знаете, че минималната термична обработка запазва максимално полезните вещества. Това означава, че вие и тефлоновият тиган, който позволява готвене без масло, трябва да станете първи дружки. Най-добре е обаче да консумирате плодове и зеленчуци на воля.

Полезното сладко


За съжаление тук няма място за торта „Гараш” или някое порочно парченце шоколад, тъй като захарта затормозява секрецията на стомашния сок. Ще ви спестя какво се случва, ако поемате сладко заедно с друга храна, но с 4 думи: не е особено приятно. Изключение прави само медът, който се абсорбира от кръвта 20 мин. след приема му.

Други


Тук е мястото да напомня, че млякото не е напитка, а отделно хранене, което се приема само ако в стомаха няма друга благинка. Хлябът е абсолютно разрешен, просто трябва да черен или пълнозърнест. И кажете сбогом на рафинираните продукти, полуфабрикатите и консервите поради тоталната липса на каквито и да било полезни вещества в тях.

Не знам дали ви звучи трудно за спазване, но полезното хранене е режим като другите – въпрос на навик. На вкусен и полезен навик.

източник: