Българският д-р Хаус или Камен Касабов са имената, с които наричат изгряващия актьор Калин Врачански. Приликата с циничния лекар от американския сериал е повече от очевидна, а добрата му актьорска игра в “Стъклен дом” го направи едно цяло с измисления му герой.

“Не смятам, че имам чак такава прилика с Хю Лори, по-скоро медиите ми сложиха този етикет. Но и преди ми се е случвало да ми казват това”, обяснява Врачански. “Не мога да спечеля или да се възползвам от приликата с д-р Хаус”, добавя той. А с ролята си в българския сериал по bTV е повече от горд.

Макар доскоро малко хора да бяха чували за Калин, днес интересът към него е огромен.

Трудно е да го откриеш. Не защото е главозамаен от сполетялата го слава, а заради почти денонощните му ангажименти. “Снимаме дори в момента, в който говорим. Така ще е и цяло лято”, разказва Врачански.

Въпреки работата по сериала, той не е оставил и другата си страст - сцената. От две години е в трупата на театър “София”. В края на месеца е премиерата на най-новатапиеса с негово участие - “Електра или сваляне на маските” на Здравко Митков.

Дебютът му е отпреди 18 г. - играе в родния си град Роман ролята на вълка в “Червената шапчица”. Включва се в театрална трупа към центъра за работа с деца.

В семейството си той е първият, който проявява интерес към драматургията. “Имам по-големи брат и сестра, но нито те, нито родителите ми имат актьорски заложби”, обяснява Калин.

Завършва гимназия с икономически профил, но още тогава е далече от точните науки. Затова и днес трудно се оправя със сметките - има си собствен счетоводител.

След хубавото детство в Роман не му мисли много и се отправя към театралната академия в София. Приемат го от първия път в класа на проф. Здравко Митков през 2002 г. Оттогава до сега е изиграл над 20 роли в театъра, снимал се е и в два филма - “Патриархат” на Дочо Боджаков и “Още нещо за любовта”, който ще излезе по кината през лятото.

Най-голям успех му носи участието в “Стъклен дом”. В сериала, който се върти по bTV попада след кастинг. Интересното е, че го изпитвали за друга роля, а не за върналия се от Америка Камен. Само първият епизод е гледан от близо милион и половина зрители.

“Не съм очаквал такъв успех”, казва Врачански. Въпреки известността според него славата не го е застигнала. Затова се доверява и на съветите и критиките на близките си хора. Най-често ми казват, че театралнича по време на снимки.

Докато говори, той обмисля всяка дума, прави прави паузи, сякаш преглъща дима от цигара. “Не пуша”, уточнява той. “Също и не пия, много рядко - само когато излезем някъде с приятели.”

Калин трудно открехва завесата на личния си живот. Не е женен, но не иска да каже дали има момиче до себе си. Не харесва социалните мрежи и ползва само скайп. Дори не знае, че във фейсбук има почитателска страница с 2 375 членове. Повечето от феновете му, естествено, са жени.

Когато намери минута почивка, яхва любимата си хонда, а пък и под каската по-трудно го разпознават.

Обича да ходи на концерти. Последно бил на миналогодишния Spirit of Burgas. Едно от хобитата му е ездата. Като малък тренирал и таекоундо. С приятелите вечер предпочита столичен клуб с приятна атмосфера и характерна музика - фънки ню диско и боса рок.

Напоследък търпението все не му стига, за да прочете някоя книга докрай. “Започвам нещо, но все не мога да го завърша”, разказва Врачански. Любима му е “Цитаделата” на Арчибалд Кронин, а последно прочел творба на Кафка. “Не мога да кажа, че харесвам само един стил. Обичам различните жанрове, както и в музиката.”

Мечтите му за бъдещето не са само за професионални успехи. “Освен да искам да бъда щастлив и с много приятели, няма друго”, категоричен е Калин.