Носителката на титлата “Мис България”  за 1995 г.  застана пред нашия репортер Янис Бърдарски в едно много откровено и истинско интервю. Жени беше малко ядосана на жълтините, които в последно време се пишат по неин адрес, но опроверга всички лъжи. Само в HotNews.bg първи ще може да научите истината относно въпросите, които дълго време витаят из медийното пространство.

- Как си? Как се чувстваш?

- Добре съм. Чувствам се както всяка една майка на 8 месечно бебе. Малко съм изморена, защото съчетавам гледането на детето с професионалните си ангажименти. В частния бизнес няма почивка, майчински и заплата, която някой да ти плаща. В същото време се чувствам заредена и емоционално. В тази възраст децата са много интересни. Започват да говорят и се учат на нови неща. Надявам се лятото да реванширам и да си взема заслужена почивка.

- Какво мислиш за новата Мис България?

- Момичето е хубаво и интелигентно. Следя какви са коментарите по форуми и списания. Като цяло е харесвано от медиите и хората, което за мен е много важно. Аз лично имам забележки, които с времето ще изглади, тъй като все още е нова. Ще й помагам с каквото мога за в бъдеще.

- Как реагираш на спекулациите, че и тази година конкурса е нагласен? Дори в „Господари на ефира” даваха такъв репортаж.


- Когато хората, няма за какво да се захванат започват да си търсят интересни неща, с които биха провокирали скандал. От „Господари на ефира” се обадиха на Деси Тенекиджиева, въпреки че очаквах да се свържат с мен. Тя самата потвърди, че всичко е било случайност. Случват се такива неща. Журито беше напълно единодушно в избора си за новата Мис България. Не трябва да гледаме толкова повърхностно и да злобеем. В крайна сметка хората трябва да си правят предаванията. Продуцентите на предаването са мои приятели. Факта, че не са ми спестили критиките означава, че са професионалисти.

- Защо мненията за предишната Мис България - Антония Петрова бяха толкова негативни? Доста се изговори по тази тема, но все пак кажи няколко думи...

- Аз мисля, че хората са злобари. Подходиха с толкова негативизъм към нея, че тя самата се уплаши, стресна и показа най-лошите черти от характера си. Смятам, че не е лошо момиче. Възпитана и интелигентна е. Когато те нападат е нормално човек да се скрие в черупката си и да стане хаплив. Постоянно да се защитава и отбранява. Не мисля, че имахме по-добър избор от Антония. Според мен тя беше най-хубавото момиче от конкурса.

Виждаме, че си върши работата като Мис България. Помага за всякакви благотворителни каузи, присъства на мероприятия свързани с подпомагане на деца, на сираци, на болни и на бедни. Не трябва да гледаме дали някой има силикон в бюста си, а и какво прави, с какво се занимава. Много важно е какъв човек застава зад тази титла.

Не познавам Антония много добре и не мога да кажа на 100% каква е. Не разбирам защо някои хора от половин час гледане на конкурса определят някой като злобен и гаден?! Да не говорим, че тя далеч не прилича на крокодил. Крокодили около нас има много, но най-интересното е, че ние хубавите жени не обиждаме по-грозните. Интересно ми е защо по-грозните хора обиждат по-хубавите? Това е въпрос на възпитание и интелект.

- Хората смятаха, че по-достойно за титлата е момичето, което беше на 2-ро място - Елица Любенова. Тя дори се доближаваше по визия до Роси Иванова. Защо не беше избрана?

- Нямам представа? Може би моментно хората са преценили така. Като цяло българския мъж харесва повече русата жена. Антония е такава. Освен това е висока, с по-стройно тяло и е по-женствена. Относно Елица... Тя няма никаква дейност. За разлика от Маги Вълчанова, която също преди време беше втора на конкурса.

Освен, че ни представи на Мис Вселена пое доста благотворителни каузи. За да е Мис България, едно момиче не трябва само да си носи короната в собствения град. То трябва да е в София, да извършва публични и благотворителни дейностни, да е в социалния живот. Трябва да дава интервюта и да пропагандира дадени каузи.

Да знае каква е каузата за съответната година. Може би това момиче е много красиво. Има толкова много прекрасни момичета в България, дори и по-красиви от тези, които се явяват на конкурса. Въпроса е не само да са красиви, а и да правят нещо. Трябва да имат някаква инициатива. Не искам да бъда съдник. За мен е най-важно какво е направила една Мис България през изминалата година, а не дали е най-красивата, защото красотата е много относително нещо.

Относно тазгодишния конкурс мъжа ми дори каза, че е бил за русото момиче. Други казват, че харесват повече черната, трети - червенокосата. Всеки човек има различни критерии. Никога няма да има угодия в този конкурс. Не се ядосвам на хорските клюки и коментари, защото никога не може да сме сигурни кое е най-хубавото момиче.

- Ще имаме ли някога момиче успяло колкото теб на Мис Свят?

- Не знам! Не съм врчака. Трябва да питаш Деси Тенекиджиева. (смее се) Майтапът настрана. Явно съм запленила хората от журито. Моето представяне е в тетрадката на този конкурс, но до голяма степен са ме избрали не само заради красотата, а и защото тогава в България се случиха доста важни събития, сред които падането на комунизма. Явно съм запленила хората. Всичко е съвкупност от неща.

- Какво прави Тачо? Къде обичате да прекарвате свободното си време?

- Тачо работи. Даже все още не се е прибрал от работа. Наскоро ходихме в Тайланд. Направихме си почивка при една наша приятелка там. Сега нямаме много време да почиваме. Дори и през уикенда си имаме много ангажименти с детето. Попринцип обичаме да релаксираме в чужбина - на топли места и острови. Гледаме да сме колкото се може по-далеч от България, клюките и интригите.

- Как е малкия Жорко?

- Току що се наяде и пак почна да тропа с краченцата. Той е буен, весел и усмихнат. Живее му се и иска да ходи, въпреки че все още не може да седи като хората. Като цяло Георги е едно палаво и слънчево момченце. Много приятно дете е.

- Имаш ли си хоби?

- Това е малко трудно за момента. Обичам вечер, когато детето заспи да гледам телевизия. Пускам си National Geographic, защото научавам много неща. Напоследък съм разочарована от българските телевизии и предавания. Превърнали са се в един голям клюкарник и злобарник. Мисля, че определено злепоставят много хора, бъркат се в личния живот и неща, които за мен са неприкосновени. Гледам и Discovery, Da vinci learning. Интересни са ми предавяния за природата, животните, открития и технологии - обогатяват ме. От българските телевизии не може да се научи нищо. Гледайки ги човек става дребнав и елементарен.

- На какво ниво е модата в България спрямо страни като Италия и Франция?

- Ние сме много зле. Не знам защо ме питаш как сме спрямо Италия и Франция? Трябаше да ме попиташ как сме спрямо Румъния? Дори спрямо нея сме много зле, пък какво остава за Италия и Франция?! За голямо съжаление модата ни е наистина много изостанала. За да има мода в България трябва да се дава повече възможност на българските млади дизайнери.

Те са тотално ограничени. Не е ли ненормално всички национални телевизии в новини и предавания да излъчват безплатно материали от ревюта на Versace, Armani, Dolce & Gabbana, Ferre и т.н. по предтекст, че така или иначе са известни чужди фирми и няма смисъл да се заплащат. А ако български дизайнер иска да се излъчват кадри от неговото ревю се искат пари. Нашите медии тотално подтискат, съсипват и ограничават дизайнерите ни така, че да не могат да се развиват.

А ако те не се развиват няма ревюта, няма ли ревюта няма работа за модните агенции. Не случайно всяко второ момиче казва, че е модел, защото за да оцелеят модните агенции се издържат с модни курсове за модели и манекенки, за които взимат по 600 лв. На всякомомиче, на което е изкарало курса дават диплома за модел. Срещаш я на улицата - ниска, трътлеста с изкусвени уснти и големи цици, облечена като фолк дива. Питаш я с какво се занимава, а тя казва, че е модел.

В никакъв случаи тези момичета не са модели. Модели са Таня Илиева и Станимира Колева. От там идва лошото име за тези момичета и модните агенции. Бизнесът не върви добре, тъй като няма модни ревюта, а знаем, че най-много пари се изкарват от рекламите. Ние сме принудени да търсим комерсиални лица като Златка Райкова и Николета Лозанова.

Те обаче са много далеч от моделството и модата. Просто са едни секси, готини мацки. Хората харесват това и с удоволствие виждайки Златка Райкова биха изпили една бира. Общо взето сме зле. Проблемът е такъв, че аз съм единствения човек от модните агенции, който държи и се интересува като цяло от развитието на модата. Всички останали са страшни мишки. Какви са тези агенции, които не ги вълнува, че нямаме асоциация на модните агенции? Не може да няма такава асоциация в една държава. Десет пъти говорих с агенциите да направим такава асоциация , с минимални цени и взаимоотшноешния.

Ние сме членове на световна организация и може да вземем на готово правилата как се работи по целия свят, но никой не желае. Всеки иска да намали цената, другия я намалява още повече за да вземе клиентите. И какво става накрая? Момичетата работят по ревюта за 20 лв. Не е нормално 10 манекенки да взимат общо 1000 лв., като 100 лв. е добрия хонорар за моделите. За осветление на ревюта обаче се дават по 8000 лв. За лампи, крушки и кабели да се дават повече пари, отколкото за човешкия труд?! Цялото обкръжение в модния бранш са идиоти. От време на време се смея, от време на време се ядосвам. Аз съм изморена да се боря с малоумни хора. Не знам дали всички хора, които са направили модни агенции разбират от мода?

Те са ги направили, защото смятат, че ще валят много пари понеже ще има големи спонсори, които да плащат за хубавите момичета хиляди левове. Това е много далеч от истината. Друго нещо - по цял свят модните агенции и моделите делят всичко 50 на 50. Това е в Милано, Париж, Токио. Това е и във всяка една държава, в която има мода. Няма държава, в която модела да взима 30%, а агенцията 70%. Ние не може да си измисляме правила.

Договаряме много ниски цени пред нашите клиенти. Принудени сме да сваляме цените, защото някоя друга агенция ще даде свой модел за двойно по-ниска цена. Това е в ощърб и на българсктие агенции, и на българските модели. Когато едно момиче не изкарва пари е нормално да казва, че в тази професия няма перспектива. Не е вярно! Първо, защото момичетата стават известни, второ, защото осъществяват много контакти. Ето например Елена Кишишева, която започна като модел в момента е един от най-добрите фотографи в Париж. Обикновено моделите намират своята реализация. Стават стилисти или почват да правят модни страници в списания.

Следва продължение...