Оръжие за съблазняване, фетиш и белег на престиж - от векове предназначението на обувката не е просто да пази крака на човек. В последните десетилетия обаче тези нейни странични ефекти са изведени почти до крайност, като доминират не само при избора на обувки, но дори и над други аспекти от нашия живот. Представяме ви Топ 5 на най-запалените колекционери на обувки в България.

1. Кремена Халваджиян

Горда притежателка на повече от 2000 чифта обувки, на които е отпуснала цял етаж от дома си. Звучи екцентрично, но какво да очакваш от модна икона?! Кремена ги е строила в стегнати редици и всеки ден прави преглед на "войската". Отдайте чест на стотиците токчета, фамозните чехли, платформите, сандалите и ботушите от всякаква марка. Калибърът им варира в четири размера - от 35 до 38. Стъпалото на дизайнерката е 36-ти нмер, но лейди Халваджиян не се притеснява да купува няколко номера по-големи или по-малки - достатъчно е обувките да грабнат сърцето й. Цената няма значение. По този повод припомняме крилатата мисъл на стилистката: "Обувки над 2000 долара вече са извращение. Но не, че не бих се извратила дотам!"

Понеже пазарува нови чифтове през ден, все по-често й се налага да прави прочистване, за да отвори място за следващите попълнения в строя. Внимание - в личната гвардия на Кремена няма български обувки. Родното производство влиза в употреба само в професионалните й проекти. Причината е миризмата. Дизайнерският нос на Халваджиян надушва разликата - италианските издавали друг, очевидно по-приятен аромат, не като нашенските.

2. Алекс Раева

Царицата на високите токчета. За перла в короната си смята чифт от марката Les Tropeziennes - истински шедьоври на обущарското изкуство. В свое интервю бившата вокалистка от "Шоуто на Слави" съобщава с неудобство стойността им - 4000 лева. Предвид факта, че били ушити от кожата на питон албинос освен красиви, били и много удобни. Раева признава, че е маниачка на обувния шопинг. Лечение на тази зависимост обаче все още не е открито.

3. Евгени Минчев

Бивш ватман и актуален арбитът на елегантността. Човекът, който направи обувките си от алигаторска кожа известни колкото себе си. Евгени Минчев уж стъпва леко, но върховете на чепиците му някак все се озовават точно под носа ни. Полирани до блясък и със задължително изтъкване на цената им. Така преди години от шоуто "Сблъсък" разбрахме, че крокодилските му обувки струват 1800 лева.

4. Юлияна Дончева

От години Дончева е сред най-популярните носителки на елегантни обувки у нас. ТВ звездата и бивша депутатка обаче тактично отклонява въпросите за броя им. Достатъчно е да знаем, че е превърнала хобито си в бизнес и към момента не е съжалила за това.

Юлиана е почитателка на произведенията на италианеца Чезаре Пачоти и представител на луксозната му марка обувки у нас. Затова на всяка сбирка в хайлайфа дефилира с негови произведения. Снабдява се с тях на място, защото всяка седмица лети до Апенините и лично поръчва моделите за бутика си в София.

5. Аня Пенчева

Вечният сексимвол на българското кино и театър открай време е почитателка на удобните и ефектни обувки. Не прави изключение, дори когато е на сцената. В актуалния й спектакъл "Крадецът на праскови" в Народния театър, режисиран от Бойко Илиев по повестта на Емилиян Станев, актрисата играе с обувки Clarks и Gabor . Изработени са специално за нея и предпазват от плоскостъпие.

На тези марки Аня заложи и при престоя си в Къщата на VIP Brother миналата година. Пенчева обаче не се ограничава само с тях - сред любимите обувки в гардероба й са и боти от светъл питон с етикета на Krizia.