Невена Цонева е родена на 17 август 1986 г. в град Севлиево. Тя победи безапелационно в първия български конкурс „Мюзик айдъл” през 2007 г. През ноември същата година се появи и първият й албум „Без страх”.

Освен слава и признание обаче последваха и съдебни битки, удари под кръста, драматична раздяла с продуцентите й и откровена завист. Днес, четири години по-късно, Невена Цонева застава единствено пред „ШОУ”, за да сподели как успя след поредица от съдебни битки да осъди музикалната компания „Вирджиния Рекърдс”, която, вместо да развива таланта й, се опита да я съсипе, забранявайки й да пее собствените си песни, пише blitz.bg.

- Разбрах, че си успяла да осъдиш музикалната компания, която те продуцираше поне до един момент- “Вирджиния Рекърдс”. Как протече делото?

- В момента вървят общо 4 дела между мен и „Вирджиния Рекърдс” – 2 от тяхна страна и 2 от моя, като едното от делата е това, което успях да спечеля. Другите три съдебни битки все още не са започнали, въпреки че са заведени почти едновременно. Що се отнася до делото, което приключва – за мен то е най-важното, тъй като по този начин се доказва, че наистина съм имала основателна причина да прекратя договорните си отношения с бившите си продуценти, а не е „някаква прищявка” от моя страна, както от „Вирджиния” тръбяха по медиите месеци наред. Те даже стигнаха дотам и ми се заканваха, че ще ме осъдят за много хиляди левове заради неизпълнение на договора ни от моя страна.

- Доколкото знам, от “Вирджиния Рекърдс” те обвиниха в некоректност. Какви точно бяха основанията на компанията?
- Преди година и половина аз подадох едномесечно предизвестие за прекратяване на договора по абсолютно законен начин. Официалната причина за напускането ми пред съда беше липсата на отчети за приходи, които „Вирджиния” са се задължили да ми предоставят по договор на всяко тримесечие. Според компанията тази причина е неоснователна, за да бъде прекратен договорът помежду ни. Но тъй като решението на съда беше в моя полза, на този етап единственият ход на „Вирджиния” е да обжалват.

- В какъв размер са неустойките за неизпълнение на договорните задължения, които от “Вирджиния” ще ти платят?
- Неустойките за общо 7 тримесечия са 7000 лв., плюс всички мои разходи по делото. Освен това върху цялата сума понастоящем текат и лихви.

- Неви, а вярно ли е, че “Вирджиния” инвестират по 100 000 лв. на година в изпълнителите, които продуцират? Сумата е прекалено голяма, но все пак...

- Не, не е вярно! Както се вижда, повечето продукти в поп музиката, говоря за видеоклипове, звукозаписи, PR кампании и т.н., съществуват благодарение на спонсори.

- Означава ли това, че целта на музикалната компания беше да те съсипят?
- Има истина. Очевидно целта им е да пречат на развитието на кариерата ми и го твърдя, особено след като „Вирджиния” се свързваха с всички хора, които са искали да работят с мен, и по много некоректен начин са ги заплашвали, че ще ги вкарат в съдебни разправии, ако решат да поемат ангажимент, ако поискат да работят с мен. Това го заявявам открито пред теб! Именно това беше и причината, поради която не успях да участвам в „Денсинг старс 2”, а след това заведох другото дело. Истината може да е шокираща за някого, но е такава.

- На професионална сцена жънеш успехи, а какво става в личния ти живот? С твоя приятел Венко от “Ку-ку бенд” няма ли да направите по-сериозна крачка в живота си?
- Ако става въпрос за сватба, на този етап и двамата нямаме намерение да се женим. Но и не твърдя, че никога няма да има сватба... Времето ще покаже!

- Знам, че Венко се грижи сам за 14-годишната си дъщеричка Паулина - плод на краткия му брак с норвежка, която обаче заминала и изоставила бебенцето, когато то било едва на три месеца... Ти какво отношение имаш към детето и дали то не ти дава поне за малко представа каква би била като майка един ден?
- Аз и Поли се разбираме много добре и сме приятелки, а и нямам никакво намерение да заемам ролята на мащеха.

- А кои са родните естрадни изпълнители, които ти подадоха ръка и подкрепиха кариерата ти още в самото й начало?
- Най-силна подкрепа получих от Йорданка Христова, и то не само в първото издание на „Мюзик айдъл”. Подкрепа съм получавала и от Силвия Кацарова, от Нели Рангелова, от Гого от „Тоника СВ”. Благодарна съм им.

- Един страничен въпрос – какво става с BMW-то ти, още ли го караш? Тогава изрично подчерта, че сама си си купила колата.
- Въпросното BMW беше откраднато преди 2 години от мястото, на което го паркирах пред блока, където живеех. Беше застраховано и ми върнаха парите.

Припомняме:

През 2009 г. музикална компания „Вирджиния Рекърдс” подаде иск срещу Невена Цонева – изпълнителката, която продуцираше. Те я съдеха за преждевременно прекратяване на договора от страна на айдълката, както и неизпълнен трудов договор.

От „Вирджиния” публично се оплакаха, че заради „спонтанните решения на Невена Цонева” търпят финансови загуби. „Страхувам се, че ако позволим кражбата на артисти или техни инцидентни решения за едностранно прекратяване на договорите им с продуцентите да се превърне в стандартна практика, нищо обнадеждаващо и позитивно не очаква музикалният бизнес в България. Коректността и морала в отношенията между хората, ангажирани в този бранш, следва да бъде отстоявана по всички възможни правни и бизнес начини”, коментира тогава Саня Армутлиева, управител на „Вирджиния Рекърдс”.

От своя страна Невена Цонева заяви, че няма да позволи да я манипулират по този начин, да й забраняват да пее песните си или да й налагат имидж, в който тя не припознава себе си. Уверена в правотата си, певицата също заведе дело срещу музикалната компания, която в началото на 2011 г. спечели. Невена Цонева успя да осъди „Вирджиния Рекърдс” за сумата от 7000 лв.

След като в медиите излезе информацията, че Невена е осъдила компанията от там изпратиха официално становище: 

"Твърденията, че Невена Цонева е спечелила това дело не са точни. От общо двете претенции, които тя е предявила срещу нас, съдът напълно е отхвърлил едната, а именно това, че Вирджиния Рекърдс не е изплащала коректно дължимите по договора суми. Назначената и приета от съда съдебно-счетоводна екпертиза доказва, че компанията не е ощетила финансово Невена Цонева и изплатените й над 100 000 лева съответстват точно на дължимите й по договор възнаграждения. Това е изрично потвърждение за коректността на компанията към Невена Цонева.

Съдът е уважил една формална претенция, която касае основно формата и реквизитите на предоставените на Невена Цонева отчети. Предвид несъгласието ни с мотивите на съда в тази връзка, Вирджиния Рекърдс ще обжалва решението в законоустановения срок".

Вижте видео:

Невена и Теодор - "Всеки път обиквам те"

Интервю: Анелия Попова