Вероятно никой освен роднините й не помни, че всъщност се казва Светлозара Димитрова. За всички е Зара. Зара от “Биг брадър” или Зара - половинката (вече бивша) на Христо Сираков. Сега красавицата е решила да гради кариера като актриса...

“Гади ми се от писанията, че се снимам в порно”, казва брюнетката. Но пък е приела да повтори ефектната си фотосесия в “Плейбой”. Гордее се, че има само една пластична операция - на носа. Правена е година след като излязла от Къщата, “даже не се познавах с Христо Сираков”, пояснява.

“Е, имам и филър в устните, но това е всичко, нямам и намерение да се тунинговам в бъдеще - зарича се. - Ако имах операция на брадичката, щях да си махна белега, останал там след катастрофа преди години.”

- Как върви обучението ти в САЩ, Зара?


- Приключих вече един курс, после се запознах с актьор, който ме заведе в друга школа в Ню Йорк. Но ми изтече студентската виза и трябваше да се върна. Тук работя върху няколко проекта и след това отивам пак в Щатите. Опитвам се да си организирам виза, за да работя или поне да участвам в продукции, които са свързани с това, което уча. Защото като отида на кастинг, нямам социалноосигурителен номер, който ми дава правото да работя...

- Какво точно е обучението ти отвъд океана?

- Учим всякакви актьорски техники... Например как да се пресъздава естествено поведение в измислени ситуации. Ако трябва да се разплачеш, не си казваш "разплачи се, разплачи се". Намираш си "спусъци", които са част от живота ти и така се насълзяваш. Влизаш в някакво емоционално състояние, което може да няма нищо общо със зададената ситуация - важен е резултатът.

- А възможността ти за реализация?


- Тя е базирана на таланта и труда ти след школата. Учителят ми по Шекспир поставяше пиеса в малък театър в Ню Йорк. Искаше да ми даде роля, но нямаше как, защото постановките продължаваха и след като трябваше да си тръгна. Но пък беше изключително ласкателство за мен. Защото английският не ми е роден, а Шекспир изисква изключително прецизно изразяване. Без акцент или жаргон.

- Преподавателите ти разбират ли по произношението, че си от Източна Европа?


- Не, но пък заради визията ми много често ме питат дали не съм латиноамериканка (смее се). Истината е, че почти нямам акцент.

- Поддържаш ли връзка с българи в Щатите?


- Не, и то умишлено. Искам да си усъвършенствам езика. Освен това исках и да се откъсна от нашия манталитет, от това да бъда позната на някого...

- Как се забавляваш в Ню Йорк? Каква е една вечер в петък например?

- Точно в петък никъде не излизах, защото в събота рано имах лекции, но, да речем, в други дни... Там нощният живот е страхотен. Много бързо си намерих приятели, които имат достъп до най-добрите клубове, където, ако не си специален, няма как да влезеш. Това са т. нар. промоутъри, на които се заделят маси. Задачата на тези промоутъри е да доведат в заведението интересни лица. От друга страна, хората на изкуството - фотографи, модели, ако искат да отидат в съответния клуб, се свързват с промоутърите. Така чрез тези мои приятели се запознах с известни и приятни хора. Една от тях е Фатима, която е топмодел в САЩ, станахме доста близки с нея.

- А актьори? Да си седяла на една маса с Брад Пит например?

- Не на една маса, но пък на съседна маса до Деми Мур и съпруга й Аштън Кътчър... Една сутрин огладнях, звъннах на едни приятели, за да отидем в едно приятно местенце - денонощно, но пък дори и в 4 ч. след полунощ трябва да чакаш, за да те настанят. Намира се в Манхатън, близо до нас. Отидох да почакам на опашката, за да взема маса и опа-а-а - Деми Мур и Аштън Кътчър. Седяха буквално до мен. Хапваха салатки и сандвичи. По-интересното е, че в Ню Йорк няма чак такава мания към звездите, както е в Лос Анджелис. Там журналистите се струпват пред заведенията, преследвайки известните... В Ню Йорк хората са свикнали да виждат популярните личности, а и животът е толкова забързан, че нямаш време да ги загледаш. Дори веднъж отивам на кастинг, вървя по улицата и виждам едно момиче, което ми заприлича на певицата Кати Пери. Видях, че и други хора се обръщат, но никой не спира за автограф, няма време просто... Затова и звездите обичат Ню Йорк - там са по-свободни. Чувала съм даже, че синът на бившия президент на САЩ Бил Клинтън редовно си ползва метрото и човек може да го засече там. (Всъщност Клинтън има една дъщеря - Челси - б. а.)

- Какво правиш в България?


- Работя върху един късометражен филм, който се надявам, че ще успеем да приключим до края на февруари, за да отидем на фестивал в Кан. Това е любовна история с приключенски елементи. Аз на практика изпълнявам главната роля, но станах и изпълнителен продуцент. Защото в течение на снимките стана ясно, че някой трябва да се погрижи за костюмите, декорите, бюджета, актьорите... Започнах да карам проекта да се случва.

Имам и малка роля във филм на "Юнивърсъл", който се снима в България. Той е базиран на една компютърна игра.

- Имаше слух, че ще се появиш в "Стъклен дом".


- Не, няма да е в "Стъклен дом". Не мога да кажа абсолютно нищо повече. Но и не гоня тази идея, защото знам, че ако се получи, ще се изкуша да остана в България. Знам и колко време отнема снимането на сериал... Замислям се дали би могло да ми донесе позитиви. Но имам и други неща, които съм решила, че трябва да направя. Сега е моментът да отида до Африка. Записах се като доброволец към една неправителствена организация. Ще отида в нещо като лагер с деца-сираци, болни от СПИН. Там ще им преподавам английски, математика, география - простички неща за 3 седмици. Ще живея или в приемно семейство, или направо в лагера.

- Не те ли е страх?

- Смятам, че това начинание ще ми даде друго виждане за някои неща, които досега съм приемала много по-повърхностно и ще ме накара да се замисля. Малко ме е страх. Но пък знаем как се пренася СПИН и мисля, че няма да има проблем...

- Защо не помагаш на сирачета в България?


- Правя нещо такова заедно с Диана Великова и съпруга й. Двамата са собственици на модна агенция и са се отдали на един дом, водят децата на кино, ходят при тях...

- Кое беше последното светско парти, на което отиде, и кое пропусна?


- Вече нито ме забавляват, нито са ми интересни светските партита. Моята приятелка Теодора Колчева откри заведение, а аз съм фея кръстница за нейното "детенце" и нямаше как да не отида. Това беше преди месеци. Избягвам да се появявам на места, където хората се правят на нещо различно.

- Чуваш ли се със Зейнеб, Здравко или Нед от "Биг брадър"?


- Не. Засякох се в едно кино със Зизу и много се радвахме една на друга, но не поддържаме връзка.

- Какво щеше да правиш, ако съдбата не ти беше помогнала под формата на камери и тв шоу?

- Освен слава друго това шоу не ми донесе. Благодарна съм... Всъщност няма за какво да съм им благодарна. Благодарна съм на себе си. Това беше шанс. И се запознах с хора. Работата в Нова тв след това ми беше добра школа. Но, честно казано, тази популярност и това да виждам лицето си по списанията вече не ме радва.

- Но са те поканили пак в "Плейбой"...

- Приех, защото трябваше да е много по-различно, да е много нежно и елегантно. От списанието искат да сменят визията си, да не е толкова сексуално, а по-артистично. И мисля, че в този момент и моята лична промяна е точно такава.

А ако не бях попаднала в "Биг брадър"... Нямаше да ми е по-трудно да се справя с живота. Мога да кажа, че най-голямото ми развитие е школата ми в Щатите. Тогава разбрах с какво искам да се занимавам - с кино. Преди това се лутах.

- Писаха, че си пробила в Италия като порно актриса. Ходиш ли наистина често в Рим и защо?

-Това е поредната история, която не е базирана на нищо. Просто ми се гади...

- Адреналинката Яна нашумя много с едно домашно порно клипче. За теб има ли такава опасност?


- Това е нелепо. Няма такъв шанс!

- Кога за последно си говори с Христо Сираков?


- Скоро се засякохме в един ресторант, където той вечеряше с приятели.

- Вярно ли е, че именно той ти е платил обучението отвъд океана?


- Не. Но ми го предложи, за което съм благодарна. Тъй като вече не сме заедно, нямаше как да приема.

-Как се справяш с таксите тогава?


- Досега ми помагаше човекът, който беше с мен през това време. Българин е и... Дотук!

- Все още ли сте заедно?


- Не.

- Кажи нещо за новата ти любов?

- Имам човек до себе си, който ме подкрепя във всичко, което искам да ми се случи. Не може да ме ограничава, а ме насърчава да работя и да изграждам себе си. И пак е българин.

Източник: в. "Труд"