Почти на рождения си ден Руши Виденлиев започва да се снима в новия български игрален филм „Цинкограф”, при това в главната роля.

На 3 август поп певецът става на 31, а на 9 август ще удари официално клапата на продукцията по едноименния роман на Владислав Тодоров, съобщи писателят специално за „Монитор”. Така Руши ще изостави за малко микрофона и ще се отдаде на новото за себе си поприще. Той ще играе агент на Държавна сигурност, който създава паралелен фантомен отдел и вербува хора.

Всъщност певецът е учил драма още в училище, както и „Театър и кино” в Бристолския университет, така че има представа от актьорско майсторство. Да снима игрален филм е стара мечта на Руши, но засега той застава пред камерата на Крум Родригес, пише "Монитор".

Проектът „Цинкограф” премина през доста перипетии, като първоначално зад него застана Явор Гърдев. Но след като субсидирането му бе отложено и миналата година подготовката му стопира, режисьорът на „Дзифт” се отказа от него. Сега щафетата поема Емил Христов и това ще бъде дебют на известния оператор като режисьор на игрален филм.

Другото атрактивно име в продукцията е на моделката Ирена Милянкова която ще играе любимата на агента. Съни от сериала на БНТ „Под прикритие” показа, че добре се справя като актриса и явно това е надделяло да бъде ангажирана отново във филм.

В „Цинкограф” участват около 30 български актьори, сред които личат имената на Деян Донков, Руси Чанев и Христо Гърбов. Филмът ще бъде заснет основно в София, в студията на „Ню Бояна филм” и на морето. Владислав Тодоров освен сценарист е и продуцент заедно с Буряна Захариева. Продуценти са „Перипетея”, копродуценти са „Ню Бояна филм” и БНТ. Във финансирането участва и НФЦ.

Другият филм, чиито снимки започват в края на август, е „Три” - режисьорски дебют за Кирил Станков, който е и негов сценарист. Той е учил кино в Тел Авив и 15 години е живял в Израел. Зад този проект застават продуцентите от „Гала филм”, които в последно време подкрепиха някои успешни дебюти на млади режисьори, сред които е и „Кецове” на Валери Йорданов, който тръгва по екраните през есента.

Лентата разказва историята на три жени в чиито образи съответно ще влязат Касиел Ноа Ашер, Станка Калчева и Яна Титова. Партнират им Филип Аврамов и Ованес Торосян. Оператор на лентата е Рали Ралчев, музиката е на Васко Кръпката.

Голяма част от снимките ще преминат сред плажовете и скалистите брегове на Камен бряг и Тюленово, каза за „Монитор” продуцентката Галина Тонева.

Създателите на новелата „План за отмъщение” ще доразвият идеите си в новия игрален филм „Отрова за мишките”, чиито снимки стартират през септември, съобщи продуцентът Андрей Алтъпармаков. Затова голяма част от стария екип прелива и в новия, сред които е режисьорът Константин Буров, сценаристът Венцислав Василев и операторът Красимир Андонов. Дали и двамата главни изпълнители – Пенко Господинов и Георги Керменски остават, е рано да се каже, защото още вървят преговори с тях, допълни г-н Алтъпармаков. Копродуценти на лентата са румънският „Стопфилм”, който осигурява техниката на продукцията.

Синът на известния режисьор Людмил Стайков – Иво Стайков, прави първия си опит като режисьор с „Пъзел”, чиито снимки също ще започнат през есента. Режисьорът Евгений Михайлов стартира снимките на късометражния „Без заглавие”.