Вече половин година Деси Добрева се чувства като герой от скеча на "Велика България", пише в. "24 часа".

Оня, в който Кръстю Лафазанов е чиновничка, която отказва да обслужва гражданите, защото "Системата казва "не".

Ето това чува и певицата, когато отива в Националната агенция по приходите (НАП) във Варна през април. Тогава тя е с голям корем, бременна в 8-ия месец и иска да се увери, че всичките й документи са наред. Оказва се, че институцията е загубила важен документ и в момента Деси няма право на майчинство.

Тя стана майка на 20 юли. Тогава се роди нейната първа дъщеря Алина. Обаче в момента освен радостите около бебето певицата обикаля държавните институции, за да търси правата си.

“Преди 2 години съпругът ми Мартин подаде декларация за повишаване на процента на осигуряване. Оттогава плащам всеки месец по 450 лева. А от януари - 600 лева данъци, тъй като започнах да се осигурявам на 2000 лева”, разказва Добрева.

Точно тази декларация се оказва, че вече я няма в досието й в НАП. Деси не се отказва. Намира и други родители, които имат същия проблем. Така разбира, че случаят е масов.

Пише за проблема си в един от форумите за майки. За 5 дни й отговарят над 400 жени - 80 от тях били в абсолютно същата ситуация. Всички те подозират, че това е вид пирамида за събиране на пари, която след това те лишава от полагаемата сума, докато отглеждаш дете.

Певицата вече знае наизуст целия нормативен ред за майчинство. Тя толкова често ходи в НАП и Националния осигурителен институт (НОИ) във Варна, че в момента познава всички служители. Среща се и с повечето от шефовете.

Един от тях я уверява, че всичко е наред, изкарва й нова декларация през юни - с печат и подпис, и й казва да я занесе в НОИ. Но през юли, няколко дни преди да роди, получава писмо, в което я осведомяват, че документът бил невалиден. Причината - това било изключително сложна компютърна програма и в нея не могат да се нанасят данни със задна дата.

"Документите са ми изрядни. Пазя си разписките и платежните нареждения, с които доказвам, че съм си плащала осигуровките. Каквото се иска от мен, аз съм го направила. Всичко ми е изрядно. Грешката, че този документ е загубен, е ваша", казва Добрева в кабинета на един от главните шефове в НАП във Варна само 2 дни преди да роди. "Свържете се с министерството", отговаря й той. Не отива там, защото получава контракции и влиза в болница. "Два месеца по-късно нищо не се е променило. Вместо да имам нормално майчинство - да не се ядосвам, за да не ми спре кърмата, аз се въртя в кръг - препращат ме от една институция в друга." Разказва, че понякога се случва да вдигне и кръвно. В последния разговор служители на НАП й казват, че по нейния случай се работило месец и бил назначен цял екип. "Но това, че проблемът не е решен, само показва високата неефективност", смята Деси.

Признава, че бебе се гледа трудно. Малко или много тя разчита на тези пари, които всъщност й се полагат. Според певицата държавата изобщо не стимулира младите семейства да имат деца и затова България е с отрицателен прираст на населението.

Добрева е решена да потърси правата си в Европейския съд. "Аз не мога да толерирам това беззаконие. Вече се замислям дали изобщо е добре да отглеждам дъщеричката си тук."