Изумен от мизерните условия, които вижда при първото си посещение в западносахарските бежански лагери в Югозападен Алжир преди четири години, испанският актьор Хавиер Бардем разказва историята на бившата испанска колония в Северна Африка в свой нов документален филм.

"Синове на облаците" (Sons of the Clouds / Hijos de las nubes, la última colonia), който бе прожектиран за първи път на филмовия фестивал в Берлин през януари и имаше официална премиера миналия уикенд в Испания, е дело на Бардем и брат му Карлос Бардем, като носителят на "Оскар" за ролята си във филма на братята Коен "Няма място за старите кучета" същевременно участва в него, писа "Ройтерс".

"Документалният филм се роди от нуждата да се помогне на тези хора", разказва 43-годишният актьор в интервю за испанско радио.

Страданията на хората, които са бивши жители на водената от ООН като "неправителствена държава" Западна Сахара, а сега са принудени да живеят в бежански лагери в съседен Алжир, са един от забравените световни конфликти.

Това обаче е и кауза, близка до сърцата на много испанци, които приютяват стотици сахарски деца в домовете си всяка година по време на летните си ваканции и организират филмов фестивал в бежанските лагери.

В "Синове на облаците" са включени над 70 интервюта с експерти, политици и анализатори, които се опитват да обяснят ситуацията в Западна Сахара, която като испанска провинция през 60-те години гарантира испанско гражданство на нейните наследници.

"Искаме хората сами да направят извод за себе си", казва още Бардем.

Западна Сахара, която граничи с официално признатите граници на Мароко, Алжир, Мавритания и с Атлантическия океан на запад, е испанска колония до ноември 1975 г., преди Мароко да я присъедини и да изпрати над 300 хил. цивилни заселници на територията й.

Около 150 хил. жители на страната бягат от региона и живеят в изгнание в алжирската пустиня вече близо 37 години. Тяхното желание е да се завърнат в родината си и да живеят в своята собствена свободна страна.

Движението за независимост "Фронт Полисарио" провежда вид война с Мароко, докато Организацията на обединените нации се намесва като посредник за сключването на примирие през 1991 г. с обещанието за референдум, с който да се реши съдбата на територията, която е с големина приблизително колкото Великобритания и разполага с фосфори, добър риболов и потенциал за добив на нефт и газ, пише "Дневник".

Различията между двете страни, които ще имат правото да гласуват, и до днес подкопават референдума, като сега мароканската столица Рабат предлага само ограничена автономия на териториите, които разглежда като свои южни провинции, пише още "Ройтерс".

"Стига толкова, стига отлагания, дойде време за просто решение. На хората от Западна Сахара трябва да им бъде позволено да говорят", заяви Бардем миналия октомври в своя реч пред комитета по деколонизация към Генералната асамблея на ООН.

На испански активисти и политици не им бе позволено да влязат на територията на страната в желанието им да съберат факти.

Рабат разкритикува пратеника на ООН в спорната територия Кристофър Рос и доклада на организацията, в който се предполага, че Мароко вероятно е шионирала мониторинговата сила на ООН.

"Фронт Полисарио", подкрепяни от Мароко и Алжир, провеждат серия от разговори, водени от ООН, през изминалите пет години, но нито един от тях не е довел до реални последствия.

Филмът на Бардем ще бъде представен в Европейския парламент на 29 май.