Първата ракета на България Григор Димитров отпадна на полуфинала на турнира на трева в Кунис, Лондон.

Младокът се превърна в първия българин стигал до тази фаза на турнир от ATP, но не успя да се класира за финала, след като загуби с 0:2 сета от аржентинеца Давид Налбандян. Григор записа поражение с 4:6; 4:6. Двамата тенисисти бяха затруднени от силния вятър, който духаше в английската столица, но ветеранът успя да се адаптира по-добре към условията на корта и в крайна сметка триумфира над българина.

Срещата запозна с два пробива. Първо Налбандян взе подаването на Григор, но след това нашенецът веднага изравни. В третия гейм българинът спаси три брейкпойнта, за да поведе с 2:1. Последва лесен гейм за Налбандян преди двамата да си разменят по още един пробив за 3:3. Седмият сет се оказа решаващ, след като Григор не успя да вземе сервирането си и позволи на съперника да поведе с 4:3, а веднага след това и с 5:3. Това се оказа решаващо за изхода на сета и ветеранът от Аржентина спечели с 6:4.

Във втория сет Налбандян успя да стигне до пробив в третия гейм и след като си взе сервирането, въпреки сериозния отбор на съперника, след това поведе с 3:1. Григор обаче съумя да обърне развитието на двубоя и след три поредни успешни гейма се стигна до 4:3 за нашия. При 4:4 дойде решителният гейм в мача, когато Налбандян успя да пробие отново подаването на българина след множество равенства 40:40. С това аржентинецът успя да пречупи Димитров и в крайна сметка да спечели и втория сет с 6:4, а с това и мача.

Така Григор напуска турнира, след като записа най-големият успех на мъжкия тенис в България. 21-годишният нашенец успя да отстрани четирима съперници преди да бъде спрян от аржентинеца. Гришо надигра последователно Боби Рейнолдс, Жил Мюлер, Никола Маю и Кевин Андерсон. Освен това нашенецът си осигури 90 точки за световната ранглиста и 25 940 евро.

Налбандян от своя страна ще спори за титлата с хърватина Марин Чилич, който преди това победи Сам Куери с 6:3, 3:6, 6:3 и се класира за първия си финал на трева.