С разклонител и касетофон Галена прави първите си записи в... банята вкъщи.

"За народната песен е важно да има ехо, а аз открих, че в нашата баня се получава уникален звук, и там направих касетката, с която се явих на конкурса в "Пайнер".

По това време Галина Генчева, както е истинското й име, е 16-годишна и страстен почитател на народната музика. Такива са и изпълненията, които включва в записа си.

Не след дълго я викат на прослушване. Галена се появява, издокарана с рокля на сестра си в черно и лилаво, и не споменава на колко години е, тъй като кандидатките трябвало да имат навършени 18 г.

И въпреки че конкурсът е за чалга, а тя се явява с народни песни, я одобряват и тогава излиза наяве фактът, че няма навършени години според условията. Налага се родителите й, които по това време работят в Гърция, да се върнат, за да дадат съгласието си и да подпишат договора с компанията.

Галена се мести в Димитровград и последните две години от гимназията изкарва там.

С народна музика започва да се занимава още като съвсем малко дете.

"Родителите ми много я обичат, така че съм отраснала с нея. И сега, когато я слушам, настръхвам", разказва Галена.

Иначе родителите й са далеч от музиката. Майка й държала заведение в родния им град Смядово, баща й работел в химическия завод.

"Имах пълната свобода да играя навън, без нашите да се притесняват. Сега, като гледам хлапетата, ми е тъжно, че нямат нашето детство. Не се събират на улицата, не скачат на дама, не играят на народна топка", казва певицата.

Първата детска песничка, която помни, че е повтаряла безспир, е "Кой ти го купи сукманчето". Научила я в детската градина. Там срещнала и детската си любов - Гошко, с когото били “гаджета” до първи клас.

Той се записал в друго училище и оттогава не са се виждали. Но пък близките им знаели за детските им трепети и непрекъснато се майтапели с тях.

Галена е най-малкото дете в семейството, изтърсакът, както сама се шегува. Има по-големи брат и сестра - Генчо и Нина.

Галена не помни родителите й да са я наказвали като малка, винаги е била послушна, а в училище много старателна. А и нямала време за бели, защото времето й било плътно запълнено. Сама се записала на всички кръжоци, които се предлагали извън часовете.

Освен че била в музикална паралелка, ходела на народни танци и пеене. С децата от махалата също развивали сериозна дейност.

Поне два пъти в годината си организирали концерти, преобличали се като баби, измисляли всякакви костюми и събирали роднините като публика. Още тогава била категорична, че един ден ще стане певица.

В тийнейджърските си години слушала песните на Тони Дачева и Глория. Румяна, която вече не е между живите, имала страхотен албум с народни песни и Галена ги знаела наизуст.

"Новото поколение не трябва да се срамува от нашия фолклор, защото е много красив и навсякъде по света, където съм пяла, чужденците онемяват", казва Галена.

Признава, че ако сега трябва да избира с какво да започне кариерата си, би заложила на попмузика. Но и не съжалява, че е станала чалгапевица.

Шефът на "Пайнер" Митко Димитров й измислил сценичния псевдоним. Предложил да е Галена, защото тя е галеница на съдбата - успява да постигне всичко, за което мечтае.

С половинката си Галин певицата се запознава на рожден ден на колежката си Преслава във Велико Търново. 6-7 месеца по-късно Галин я поканил да пее на частно фирмено парти.

Галин и семейството му имат фабрика за производство на вафли. Когато Галена отива в посоченото заведение, е неприятно изненадана. Бъдещата й половинка е там с десетина свои приятели.

“Стана ми много обидно, а той ми каза, че може да не пея и да не се преобличам. Заявих, че съм дошла за това и ще си изкарам програмата. Стана суперкупон, имаше и оркестър. После си призна, че е организирал това, защото ме харесвал”, припомня си изпълнителката.

След известно време започнали да водят дълги телефонни разговори. На 14 февруари двамата отбелязаха 5 години, откакто са се сгодили, а от 6 години живеят заедно в просторен апартамент във Велико Търново. С тях са и родителите на Галин. Сега се радват на малкия Стефан, който през юни ще навърши 4 г.

В медиите често забъркват Галена в скандали с колежката й Деси Слава, която беше омъжена за Галин. Истината е, че двете са в прекрасни отношения и не са имали спречквания. А като доказателство за това Галена посочва факта, че Деси Слава дори е пяла на празненството за раждането на Стефан.

Засега Галена и Галин не планират сватба.

"Това е сеир за хората. Няколко месеца отиват за подготовка и после 500 човека цяла вечер са вперили поглед в теб. Любовта или я има, или я няма.

Подписът не е начин да покажеш любовта си и да задържиш някого. Истинското доказателство е детето”, категорична е тя.

В началото на връзката им Галена изживява един от най-тежките моменти в живота си. В интернет е пуснат клип как прави любов с бившето си гадже. Тогава медиите я разпъват на кръст, а младата изпълнителка е съсипана. Има дори твърдения, че сама го е качила в мрежата, за да се изстреля кариерата й нагоре. Галена отрича тези твърдения и добавя:

"Изживях го много тежко, успях да преодолея шока благодарение на Галин и родителите ми. Имах връзка с този човек и не съм я крила. Не съм гледала клипа и съм го изтрила от съзнанието си. В крайна сметка всеки прави грешки, дори и тези, които ме нападнаха така грозно. А кариерата ми на певица е плод на много работа и усилия. Мисля, че съм направила много неща, достойни за уважение", ядосва се Галена.

Като повечето чалгапевици и тя си слага силиконов бюст. Подлага се на разкрасителната операция, когато е на 21 години, но преди това търси съвета на родителите си.

"За съжаление снимките от тийнейджърските ми години се запиляха и не мога да покажа, но аз бях като момченце", смее се Галена.

Майка й разбира желанието на младото момиче да се чувства красива и я подкрепя, бащата също няма против. Певицата полага много грижи за външния си вид, но когато не е на сцена, не използва тежък грим. За да почива кожата й, слага само спирала и гланц.

Вкъщи обикновено стои по анцунг, за да й е удобно да тича с детето. Двамата рисуват, лазят по земята, дори ритат топка. Точно при една такава игра на футбол преди няколко дни тя се контузва.

Опитва се да ритне топката, но кракът се забива в стената,  с което наранява единия си пръст. "Страшно ме заболя и доста си поплаках, но не е счупен, само го пресрещнах", казва тя.

Откакто се родил Стефан, Галена започнала да ходи на ниски обувки, преди това нямала нито един чифт. Сега обаче няма как да тича с него на високи токчета. А елегантни модели има цяла колекция. Най-често купува от колекциите на Джузепе Заноти и Кристиан Лубутен.

От последния има над 20 чифта. Обикновено пазарува, когато пътува навън, или по интернет. За сценичния й гардероб се грижи македонският дизайнер Борче Ристовски, който работи у нас и при него се обличат много от българските звезди. Доволна е, че лицето й позволява да изглежда по различни начини, което е много ценно за един артист.