На 25 април в Арт Център Плевен /Градска градина/ фондация „Св. Иван Рилски” ще проведе Великденски благотворителен концерт под мотото: „За да продължаваме да помагаме!”.

Целта на концерта е набирането на средства за подпомагане на предстоящата работа през летните месеци на мобилния стоматологичен кабинет към Фондацията.

Той е действително първият мобилен кабинет за стоматологична помощ, който започна работа през месец май 2012 г. и чрез него към момента 224 възрастни и социално слаби хора от селата в Област Плевен са получили безплатни протези, с които се хранят и усмихват нормално. 2/3 от възрастните хора в страната нямат зъби и не могат да си позволят поставяне на зъбна протеза. На пресконференция днес стана ясно, че в средата на месец май, мобилният стоматологичен кабинет ще стартира дейността си, преустановена през зимата. Селата, в които ще работят стоматолозите също са набелязани. А дейността на лекарите ще бъде подпомагана и от медико-денталния център, разкрит в новооткрития трети корпус на “МБАЛ Св. Панталеймон-Плевен”.

“Много сме щастливи, че идеята ни за мобилен стоматологичен кабинет е наистина работеща и  виждаме, че бързо се мултиплицира. Какво по-хубаво и истински хуманно от това, колкото се може повече хора да получават помощ, от която се нуждаят, но не могат да си позволят. Надяваме се добротата да отключи сърцата на повече плевенчани и не само, които да откликнат на поканата ни за Великденския благотворителен концерт, за да продължаваме да помагаме!” споделя д-р Елиза Георгиева, учредител и управител на Фондация „Св. Иван Рилски” и двукратен носител на отличието Бизнес дама на годината в категория Здравеопазване.

По време на персконференцията днес, тя съобщи, че в рамките на концерта ще се проведе и благотворителен търг, на който ще се продадат три чудотворни икони на Красимир Савов. Те са рисувани върху 400-годишно дърво от пода на Рилския манастир като по време на втория благотворителен бал една от тях беше продадена за стойност над 2000 лв. В търга ще бъдат включени също четири акварела на художника Митко Янков, част от изложбата “Красотата лекува”, дарени от Гинка Георгиева, както и две книги на проф. Любомир Стойков – “Facebook комуникация” и „Усмивките на модата”.

В концерта ще участват тенорът Любомир Дяковски, почетен гражданин на Плевен, Весела Ценова – участник в “Гласът на България”, която ще изпълни песни на примата на българската естрада Лили Иванова. Цветелина Янева, известна като поп-фолк изпълнителка, която е завършила народно пеене, също ще се включи. Водещ на благотворителния концерт ще бъде актьорът от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” – Веселин Плачков.

Дарителският куверт за концерта е на стойност 50 лв., а цената на една протеза е 270 лв. Очакването на организаторите е да съберат средства поне за 30 протези.