Корифеят в режисурата на фолкклипове Люси Иларионов ще развее паласки в програмата на кинофеста в Кан, но като актьор.

Идния месец там ще се състои премиерата на „Код:Червено”, първата зомби лента родно производство, чийто продуцент е Башар Рахал, а режисьор и сценарист е Валери Милев.

Действието се върти около обсадата на Сталинград по време на Втората световна война, когато експеримент с биологическо оръжие превръща жертвите в чудовища.

Иларионов играе баба, която мутира, и от кретаща развалина се превръща в машина за убийства. Гримът му за всяко от превъплъщенията отнема по четири часа.

„Трябваше ми дебеланко с добра двигателна култура и се сетих за Люси, който отдавна ме врънкаше да го снимам в мой проект”, разказа за „Монитор” Милев.

„Изборът му ми дойде икономично, защото иначе щях да наема трима души за ролята - истинска бабичка, каскадьор с отливка на лицето й, и на финала някой достатъчно гъвкав, за да сее трупове като зомби.” Възпитаникът на Тодор Колев скача във вълнената жилетка на пенсионерка след инсулт с еуфорията на дете пред щанд за играчки. „Не бе докачлив за килограмите,

той има огледало и е наясно как изглежда

Справи се чудесно, особено с екшън моментите, в които трябваше да се движи светкавично или да го бият с бухалки в един апартамент”, споделя Милев.