Известният продуцент Димитър Митовски (режисьор на „Мисия Лондон” и продуцент на сериалите „Под прикритие” и „Стъклен дом”) се състезава със своя режисьор от „Под прикритие” за държавна субсидия за пълнометражни игрални филми в Националния филмов център.

Това показва списъкът от 71 проекта, кандидатстващи за пролетната сесия, качен на страницата на агенцията.

Тази година Митовски е представил режисьорския си проект - крими историята „Това е банков обир”, зад която застават най-добрите сценаристи – Теодора Василева и Георги Иванов, работили с него още от „Стъклен дом” и „Под прикритие”.

Името на Митовски личи и в друго заглавие от листата на НФЦ - „Ангел и предател”, на което той е съсценарист заедно с Куката от сериала Мариан Вълев.

Режисьорът на сагата Виктор Божинов пък кандидатства за първия си самостоятелен игрален филм - „Стъклени пеперуди”, чийто съсценарист е с писателката Людмила Филипова.

В списъка личи и друго известно име – на Димитър Гочев, който застава като продуцент зад три филма – този на Мариан Вълев, на Иля Велчев (“Любовта на Абдул Алмаз бей и София”) и „Клошарят” на Стефан Тенев.

Задачата на комисията, която трябва да класира проектите, ще бъде доста трудна, защото за финансиране кандидатстват и други популярни имена – Калин Сърменов („Другата”) , Камен Калев („С лице надолу”), Анри Кулев („Река на забравата”), Ивайло Христов („Каръци”), Людмил Тодоров („Любовната песен на Александър Сребров”), Красимир Крумов („Житие”), Максим Генчев („Васил Левски”), Станимир Трифонов („Сънувах Европа”) и Киран Коларов („Печатът на страха”). Резултатът ще стане ясен след два-три дни.