Григор Димитров също започна с победа участието си на Аустрелиън Оупън.

Ден след успехът на Цветана Пиронкова от първия кръг на турнира, първата ни ракета при мъжете даде само сет на американеца Брадли Клан - 6:7(7), 6:4, 6:4 и 6:3. Гришо не допусна нито един пробив в срещата, а освен това показа невероятна физическа подготовка.

Двубоят се игра при невероятните 43 градуса и то на сянка. Жегата бе толкова голяма, че на някои кортове имаше случаи, в които бутилките с вода започваха да се разтапят. Григор обаче показа характер, класа и подготовка, за да се класира във втория кръг на надпреварата.

Българинът беше стабилен още от началото на срещата. Той обаче допусна колебания в тайбрека и след четири минипробива Клан поведе в резултата. След това Гришо не остави съмнения в по-високата си класа. Българинът взе безапелационно следващите три сета и изкова заслужена победа.

В общо четирите си досегашни участия в Мелбърн, Гришо на два пъти успя да стигне до втори кръг на основната схема, а там бе спрян от Вавринка и тогавашния №10 в света Николас Алмагро в запомнящ се петсетов трилър. Сега противникът на Димитров изглежда далеч по-преодолим - това е световният №53 Йен-Хсун Лу, който днес не даде и сет на сънародника си Джими Уанг, пише ''Всеки ден''.