Тазгодишната награда "Сезар" за най-добър филм на Френската академия за кинематографично изкуство бе присъдена на филма "Момчетата и Гийом, на масата".

Автобиографичната комедия на Гийом Галиен разказва за момче, което се възприема като момиче, и за отношенията му с неговата майка.

Галиен, който играе както себе си, така и своята майка във филма, спечели и наградата за най-добър актьор.

"Сезар" за най-добра акриса пък получи Сандрин Киберлейн за филма "Девет месеца на топло".



80-годишният Роман Полански се сдоби с четвъртия си "Сезар" за най-добър режисьор за филма "Венера в кожи", в който участва и неговата съпруга Еманюел Сение.

Като най-добър чуждоезичен филм беше отличен "Краят на омагьосания кръг" на Феликс ван Хрунинген, който измести филми като "Гравитация", "Син жасмин" и "Джанго без окови".



Скарлет Йохансон, която живее в Париж, получи почетен "Сезар" за цялостна дейност.

Звездата на нощта обаче беше Жули Гайе, която се появи публично за първи път, след като през януари френски медии публикуваха разкрития за любовна връзка между нея и френския президент Франсоа Оланд.



Гайе беше номинирана в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си в образа на съветничка на измисления персонаж на френски външен министър във филма "Ке д' Орсе" на режисьора Бертран Таверние.

Актрисата обаче си тръгна от церемонията с празни ръце.