Проф. Христо Глушков, автор на единствената книга за двамата братя „Евлогий и Христо Георгиеви – живот и дейност”, бе сред специалните гости на официалното представяне на мисията на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви”, което се състоя на тържествена церемония в столичния хотел „Хилтън” преди дни.

Заедно с редица видни общественици – популярни личности от ТВ екрана, журналисти, икономисти и академици, Глушков получи статут „посланик на добра воля”, чиято роля ще бъде популяризирането на мисията на наградите. А именно, да бъдат издигнати на пиедестал ценностите на братята и идеалът им за просперитет - успех по почтен път, чрез образование, труд и всеотдайност; както и да се намерят и покажат добрите примери днес, като се посочат делата на наши достойни съграждани, които смело вървят по пътя на двамата братя.



Като част от кампанията предстои официално представяне на книгата на професора в Аулата на Софийския университет, с участието на Андрей Пантев, Иван Илчев и Христо Тучев. Междувременно всички, които се интересуват от вдъхновяващата история на братята, могат да изтеглят електронен вариант на изданието напълно безплатно на адрес: , както и аудио версията на адрес:



Интересно е да се спомене, че „гласът”, разказващ ни за живота на Евлогий и Христо Георгиеви е на актьора, певец и тв водещ Янко Лозанов, който познаваме и като гласът „зад кадър” на държавни церемонии и национални чествания, радио и телевизионни сигнали. Озвучавал е и актьорите Ал Пачино, Робърт де Ниро, Самюел Л. Джаксън, Кевин Спейси, Морган Фрийман, Омар Шариф и др. Лозанов озвучава книгата напълно безвъзмездно, с подкрепата на "Доли медиа студио", с основател Добромир Чочов.

Сред посланиците, които ще работят за популяризирането на каузата са още: лицата на X Factor Саня Армутлиева и Заки, продуцентите Магърдич Халваджиян, Светлана Василева, Евтим Милошев, Любо Нейков и Димитър Митовски, актьорът Христо Мутафчиев, оперативният директор на Нова ТВ Вики Политова, генералният директор на БНТ Вяра Анкова, икономистите Красен Станчев и Георги Ганев, председателят на БЧК Христо Григоров и ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков.



"Това, което правите, е история", заяви председателят на БЧК г-н Христо Григоров на церемонията по представяне мисията на наградите. "Имах нужда отново да повярвам", емоционално обяви продуцентът Магардич Халваджиян. "Рестартирахме паметта си, благодаря ви", каза Любо Нейков, а проф. Анастас Герджиков развълнувано сподели: „Тази идея никога не е умирала, но ми се ще да я направим популярна, така че едновременно да отдадем дължимото на двамата братя и в същото време да вдъхновим тези, които ще ги последват във всички сфери на обществения живот”.

Идеята да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество тръгва от родния град на братята - Карлово. „Двигател” на инициативата е медийният експерт Христо Тучев.



Церемонията по връчването на Първите национални награди „Евлогий и Христо Георгиеви” ще се състои на 24 май в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Наградите ще се връчват за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса, като предложения за номинации в област „Образование” ще бъдат излъчени от висшите учебни заведения, предложенията за номинации в област „Дарителство” - от хуманитарни и дарителски организации, а номинациите в област „Бизнес” ще предлагат браншовите бизнес организации.

Разберете повече за делото на Евлогий и Христо Георгиеви и мотивите на организационния комитет на наградите на: и във Фейсбук страницата „Евлогий и Христо Георгиеви”: https://www.facebook.com/evlogiihristogeorgievi/

Снимки: Прима