Култовият кинорежисьор, писател и продуцент Вим Вендерс ще представи лично филма „Катедрали на културата 3D“ на 11 март в Дома на киното от 10.30 ч.

22-рото издание на София филм фест бе открито вчера на тържествена церемония в препълнената зала 1 на НДК с българския филм „Ага“ на режисьора Милко Лазаров. Тази година на световния кинофорум в българската столица участват около 200 филма, десетки от тях номинирани за "Оскар" и "Златен глобус", лауреати от Кан и от най-престижните световни филмови фестивали.

50 от участващите на София филм фест филма са български, сред тях е и наградената със "Златна мечка" на тазгодишното "Берлинале" лента с участието на Ирмена Чичикова "Не ме докосвай".

В рамките на фестивала у нас ще пристигнат около 300 гости, сред които и именитите филмови дейци Ейбъл Ферара, Шон Бейкър, Милчо Манчевски и вече споменатия кинотитан Вим Вендерс.

Тазгодишното издание ще е уникално и заради големия брой филми на спортна тематика, които са включени в програмата. Причината за това е титлата на София "Европейска столица на спорта". Сред тези филми са американският „Аз, Тоня“ на режисьора Крейг Гилеспи, „Българският лъв“ на режисьора Александър Хамбир, „Дейвид Милър – сам срещу часовника“ на режисьора Финли Претсел и други.

В съзвучие със спортната тематика София филм фест е посланик и на международната инициатива The Ball (Топката). Тя е футболният еквивалент на олимпийския огън. От 2002 до днес, на всеки четири години, Топката стартира с първи шут от Лондон, обикаля европейските държави и стига до откриващата церемония на Световното първенство по футбол - тази година това е Русия.