В началото на миналата седмица Хю Лори се завърна, накуцвайки, в праймтайма на FOX, за да изпълни с гениалност и сарказъм за пореден (а може би и последен) път образа на д-р Хаус.

Шестият сезон на едноименния сериал възнагради изгладнелите за пиперлив хумор зрители с двучасов дебютен епизод. Внимание - за 120 минути ексцентричният медик успява да избегне словесната престрелка като метод за свалка и... дори да прави секс. Революция, като се има предвид, че в предходните части на сагата сценаристите свеждаха близостта му с нежния пол до разкази по преживяно с проститутки и няколко свенливи целувки (по милост с д-р Камерън и съвсем очаквана с шефката му Лиса Къди).

Самоубийството на Лорънс Кътнър, един от лекарите в екипа на Хаус, изкарва здравия му разум извън релси в пети сезон. Пристрастяването към най-добрия му приятел - викодина, влошава допълнително ситуацията и диагностикът започва да халюцинира сексмаратони с административната шефка на "Принстън Плейнсбъро" Лиса Къди. Така на финалната права той признава неспособността си да практикува медицина и доброволно влиза в психиатрия. Откриващият кадър от пилотната серия го показва като индивид на дъното на биологичното съществуване - борещ се с абстиненцията си в килия, обзаведена само с дръгливо легло и метална купа за вода. Мозъкът му сключва примирие с клетъчния глад за болкоуспокояващи и Хаус получава картбланш да се социализира сред цветните обитатели на клиниката. Естествено, егото му освирепява на фона на шизофреници и потънали в мълчание от десетилетие хора и подлага на психологически терор персонала.

В стремежа си да докаже, че е достоен да си върне разрешителното, Хаус се сблъсква с д-р Милтън. Шефът на психиатрията се оказва по-упорит и хитър от гениалния си пациент и след серия опити за психологически саботаж на диагнозата му успява да го задържи за лечение. Катализатори на успешната терапия се явяват не само хапливите им диалози, но и появата на обезоръжаващата в искреността си англо-германка Лидия.

Между няколко посещения на своя приятелка в клиниката познанството им с Хаус еволюира от раздумка край пианото в роман с претенции за връзка. Нещата между тях се случват спонтанно, без излишни въпроси и загробване с обещания. Докато безмълвната приятелка на Лидия не проговаря внезапно, а подобрението не налага преместване на семейството й в друг щат. Така на ръба на първото си влюбване без мазохистични елементи, Хаус не се срамува да признае чувството за загуба и търси утеха не в поредното пийпшоу, а в среща с Милтън.

Емоционалната му революция го изкарва от психиатрията и разчиства пътя му към "Принстън Плейнсбъро", където го очаква свитата му -  Чейс,  Форман, Тауб и Тринадесет. Ще се промени ли подходът му в лечението на мистериозни заболявания след престоя зад решетките и как ще се развият отношенията му с Къди - предстои да видим в следващите 20 епизода до края на сезона.