- Разкажете за детството ви с Преслава, за семейството ви. Как започнахте да се занимавате с музика?

- Майка от малки ни възпита в любов към народните песни. Със сестра ми постоянно пеехме. Като деца ни записаха в центъра за работа с деца към Младежкия дом в Добрич и често ни водеха по концерти. В седми клас цяла година учих солфеж и народно пеене, а през 1994-а ме приеха в музикалното училище в Котел. Изкарах само 1 срок. Разболях се и направих възли на гласните струни. Оперираха ме и се прехвърлих в музикалната паралелка в Добрич.

- Заедно ли израснахте с Петя (Преслава). На какво си играехте като малки? Какви песни пеехте? Кои бяха любимите ви певици?

- Заедно израснахме, работихме по едно и също време по заведения, по сватби, на частни събирания, но с различни оркестри. Като малки играехме на кукли. Пък и на какво друго, все пак сме момичета. Имахме един касетофон, който все още работи и се намира при майка. На него постоянно се записвахме как пеем и после се слушахме.

Бях на 13 години, а Преслава на 10, когато за една Нова година майка и татко ни купиха синтезатор. Много му се радвахме. Той сега е при сестра ми и тя свири на него. И двете сме учили в музикалната паралелка, като задължително свирехме и на пиано. Композирахме си сами песни. Пишехме и текстове към тях. Пеехме всякакъв жанр, всичко, което се слушаше по онова време - и народна музика, и стари сръбски, и шлагери. Вече не помня точно на кои певици подражавахме тогава. С времето нещата много се промениха, както и нашите вкусове.

- Коя е по-талантливата от вас?

- Таланта го имаме и двете по наследство. Всяка в нейната си област го е доразвила още повече. За мен сестра ми е изключително музикален човек, който умее да почувства с всяка частица от себе си това, което слуша и изпълнява.

- Ревнувате ли я?

- Няма как да ревнувам и да завиждам на човек, който е моя кръв, когото обичам и той също ме обича. Та ние сме едно семейство. Аз знам как тя се бори и какво й струваше да стигне дотук. Гордея се с нея и се радвам за успехите й. Аз дори й предрекох успеха преди години.

- Защо пеете само народни песни и има ли вероятност да промените стила си?

- Никъде не съм твърдяла, че предпочитам да пея само народна музика. Изпълнявам всякакъв жанр музика. Пея от 10 години по заведения и всяка вечер имам в репертоара си и попфолк, сръбски хитове, българска естрада и всичко, което се слуша и което хората желаят. Все пак те са дошли да се веселят. Едва ли ще променя стила си обаче. Ако става дума за попфолк, аз отдавна пея такъв стил, но изобщо не се виждам като изпълнител с основен репертоар от този жанр.

- Често ли се чувате и виждате с Преслава. За какво си говорите?

- Виждаме се, когато имаме възможност. В повечето случаи е, когато тя има участие близо до Добрич. Разбира се, че се чуваме, но не си досаждаме всяка минута. Дори и ден, два да не се чуем двете, тя ще се обади на майка или на татко. И пак ще зная как е и дали е добре. Споделяме си какво се случва с всяка от нас, съветваме се, но решенията всяка взема сама.

- Записахте дует с нея на народна песен. Ще има ли и други изненади за феновете?

- Подготвили сме нещо ново. Песента отново е с народно звучене, но е по-различна от "Замръкнала е хубава Яна". Музиката и текстът са мои, а аранжиментът на Митко Петров. Остава само да я запишем.

- Наричат ли ви хората вече "сестрата на Преслава" и дразните ли се, че тя е по-известната?

- Като изключим хората, които ме познават отдавна и с които общувам по-често, за всички останали аз съм "сестрата на Преслава". В Добрич ме знаят като Ивелина, но хора, които не са от нашия град, като дойдат в заведението, където работя, питат: "Коя е тази певица?" Най-често отговорът е: "Абе, не я ли знаеш - тя е сестрата на Преслава." Явно така ме запомнят по-бързо и по-лесно. Не се дразня, че Петя е по-известната, напротив много се радвам. Ние не сме на състезание.

- Имате ли общи вкусове с Преслава за мода, песни, мъже?

- И да и не, в което няма нищо лошо.

- Какво е различното между вас?

- Всеки човек е индивидуален като визия, характер, стил, поведение и интереси. Това, че сме сестри, не означава, че имаме еднакъв ръст или харесваме да ядем едни и същи плодове.

- Ходите ли заедно някъде, на почивка например?

- На почивка заедно не сме ходили от деца, но когато имаме време и се видим, е доста забавно. Все пак имаме толкова много общи неща.

- Какво ви предстои?

- Правя и самостоятелни песни, но за никъде не бързам. Може да запиша и две песни на година, но първо искам хората да ме опознаят като глас, като стил, като визия, като певицата Ивелина Колева. Продължавам да работя с оркестър "Извор". Пея в известно заведение в Добрич, както по сватби в нашия край, ходя на концерти, тържества, събирания. Обичам да изпълнявам добруджански, тракийски и македонски песни.

Георги ДЕЛЧЕВ, в. "Стандарт"